Wanneer laat je best je pannendak vervangen?

Wanneer laat je best je pannendak vervangen?

februari 26, 2021 0 Door robekunststoftec

Een goed dak beschermt je woning tegen alle weersomstandigheden. Zijn je dakpannen beschadigd? Dan is het verstandig om ze tijdig te laten vervangen. Maar wanneer laat je best je pannendak vervangen? En wat met een plat dak? Wanneer laat je een plat dak vervangen?

Kleidakpannen van gebakken aarde

Bij het vervangen van je pannendak heb je de keuze tussen twee soorten dakpannen, namelijk klei- en betonnen dakpannen. Kleidakpannen of stormpannen zijn gemaakt van gebakken rivierklei. Betonpannen zijn een mengsel van cement, zand en toeslagstoffen. Beiden zijn beschikbaar in een holle en vlakke uitvoering. Ze verschillen vooral in hun uitstraling, levensduur en hun prijs. Dakpannen van klei of keramiek, hebben een aparte uitstraling en een lange levensduur. Kleidakpannen:

  • Zijn duurzaam met een levensduur tot honderd jaar en ouder
  • Hebben een natuurlijke uitstraling
  • Zijn weerbestendig
  • Kleurvast, blijvende esthetische waarde

Betonpannen

Betonpannen kunnen worden geleverd in een gegolfde of een vlakke vorm. Ze worden tot in hun kern gekleurd kern is gekleurd, zodat ze langer glanzen en mooi blijven. Ze krijgen meestal een beschermende laag in acrylaat waardoor ze minder snel vuil worden en beter bestand zijn tegen schadelijke algen- en mosvorming. Betonnen pot:

  • Hebben de beste prijs-kwaliteitsverhouding
  • Zijn goedkoper dan kleipannen
  • Hebben een lange levensduur
  • Lage ecologische voetafdruk
  • Weerstaan aan extreem temperaturen

Levensduur van een pannendak

De levensduur van een pannendak is in belangrijke mate afhankelijk van het soort dak. Betonnen dakpannen hebben meestal na dertig jaar hun beste tijd gehad. Kleidakpannen gaan langer mee, gemiddeld tussen de vijftig en honderd jaar.

Tijdig je dakpannen laten vervangen voorkomt extra schade

Tijdig dakproblemen oplossen en je dakpannen vervangen bespaart je vele kopzorgen. Door je pannendak zo snel mogelijk te vervangen voorkom je erger. Een versleten pannendak zorgt op korte tijd voor schade aan je woning door binnensijpelend vocht, de ideale omgeving voor de vorming van allerlei bacteriën en schimmels die je gezondheid bedreigen.

Dakpannen vervangen

Dakpannen en een plat dak vervangen kun je zelf doen,  maar laat je best over aan een professionele dakdekker.